quiz explanation |

quiz on Energy explanation

GnY brings you quiz on Energy- Enhance your knowledge and trending statistics.
1. Which type of coal has the highest percentage of carbon?
A) Bituminous
B) Anthracite
C) Peat
D) Lignite
Ans: B. Anthracite coal has carbon content above 87 per cent. It also has the highest calorific value of approximately 15,000 Btu/pound. It is considered the cleanest coal as it emits lesser sulphur, nitrogen and other harmful by products.
2. The harmless pungent-smelling substance which is added in Natural gas to detect its leakage.
A) Sulphur
B) Methane
C) Mercaptan
D) Nitrous oxide
Ans: C. Mercaptan is an organic substance which is composed of carbon hydrogen and sulphur. It is added in natural gas as it can be detected by most people in extremely small quantity. It serves as an ideal additive to odorless gases like natural gas.
3. In a nuclear power plant, uranium atoms
A) Burn and give off heat energy
B) Splits and give off heat energy
C) Combines and give off high energy electrons
D) Splits and give off high energy electrons
Ans: B. In most of the nuclear power plants uranium atoms undergoes fission reaction where the atoms split to give out lighter elements, neutrons and energy.
4. Which Indian states is the largest producer of coal
A) Jharkhand
B) Chhattisgarh
C) Assam
D) Madhya Pradesh
Ans: B. Chhattisgarh is the largest coal producing state in India with the production of 127.095 Million Tones. 17 per cent of the country’s coal reserves are concentrated in Chhattisgarh. Major amount of coal produced here are used for generation of power.
5. Which of the following about diesel and petrol is wrong
A) Petrol is made from petroleum/ crude oil whereas diesel is made from natural gas
B) Fuel efficiency of diesel is 1.5 times higher than petrol
C) CO2 emission of diesel is 13 per cent more than petrol
D) Petrol is produced at temperature between 35 degrees to 200 degrees whereas diesel is produced above the boiling point of 250 degrees.
Ans: A. Both diesel and petrol are produced from fractional distillation of petroleum/crude oil.
6. Which states of India holds maximum potential of hydropower generation?
A) Uttarakhand
B) Arunachal Pradesh
C) Himachal Pradesh
D) Kerala
Ans: B. Arunachal Pradesh accounts for more than 50,000 megawatt (MW) of Country’s estimated hydropower generation potential of around 145,000MW.
7. What percentage of population in India depends on biomass as fuel for heating and cooking?
A) 60 %
B) 55%
C) 78%
D) 40%
Ans: C. According to Indian National Census 78 per cent of the Indian population depend its energy source for heating and cooking on biomass. The percentage goes up to 90 per cent in rural India.
8. The percentage share of installed power capacity from the coal and renewable energy sector for the year 2016-2017 given by the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), India is
A) 55 % and 20 %
B) 60 % and 22 %
C) 58.8 % and 17.5 %
D) 57 % and 16 % resp.
Ans: C. As of March 2017, Coal accounted for about 58.8 per cent, renewables 17.5 per cent and hydro 13.6 per cent of all power generated in India. Among renewables wind energy accounted for about 9.9 per cent, solar 3.9 per cent, bio-power 2.5 per cent and 1.34 per cent others.
9. According to the latest British Petroleum (BP) annual report, what percentage of global primary energy is consumed by India in 2016?
A) 6 %as the 3rd largest consumer
B) 5.8 %t as the 4th largest consumer
C) 5.5 % as the 3rd largest consumer
D) 6.4 % as the 2nd largest consumer
Ans: C. India remained the 3rd largest energy consumer in the world in 2016 according to the latest BP world energy review which is preceded by USA and China. Also, the country’s share of global primary energy consumption stands at 5.5 per cent and 11 per cent for that of global coal consumption.
10. Which one of the following is correct in production of petroleum and natural gas hydrocarbons?
A) Saudi Arabia > Russia > United States
B) Saudi Arabia > United States > Russia
C) Russia > United States > Saudi Arabia
D) United States > Russia > Saudi Arabia
Ans: D. United States remain the highest producer of petroleum and natural gas in 2016 according to the report from Energy Information Administration (EIA) 2017 report. The country is followed by Russia and Saudi Arabia.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.